Selecteer een pagina

Samenvatting

Handleiding

Voor ouders en docenten

Hoofstukken

Handleiding

1. Waarom kinderen meer zouden moeten lachen (en hun ouders en leraren ook)

2. Lachyoga – de basis

3. uitleg van de oefeningen in het kinderboek “Lilly & June en de lachjuf”

4. Lachen op school

– De Lachjuf

Hoofdstuk 1

Waarom kinderen meer zouden moeten lachen (en hun ouders en leraren ook)

Er wordt gezegd dat kinderen gemiddeld nog wel 300 keer per dag lachen en volwassenen gemiddeld nog maaf 15 keer. het wordt minder met hettoenemen van de jaren. Maar ook bij de hedendaagse kinderen neemt het aantal keer lachen af. Tot mijn schrik hoor ik zowel van kinderen, ouders als docenten dat die lach verdwijnt. Er is geen tijd meer voor. Er wordt naar school gesneld, kinderen moeten snel zitten leren want de toetsen worden nu al in groep 3 afgenomen en na schooltijd is het weer rennen geblazen naar overblijf, clubjes en sport.

Wetenschappers als Dr. William Fry, Dr. Lee Berk en Dr. Madan Kataria toonden aan dat tijdens een goede lachsessie de bloedruk daalt, het cortisolniveau – dat stress veroorzaakt – daalt, en het lichaam endorfine aanmaakt. Er gebeurt nog veel meer. Alles bij elkaar is dit een boost voor je immuunsysteem.

Hoofdstuk 2

Lachyoga – de basis

Lachyoga is een uniek concept waarbij iedereen kan lachen zonder reden en zonder te vertrouwen op humor, grappen of komedie.

Wij initiëren lachen als oefening in een groep, waar door oogcontact en kinderlijke speelsheid het al snel verandert in een echte een aanstekelijke lach.

De reden waarom wij het lachyoga noemen is omdat het een combinatie is van lachoefeningen met yoga-ademhalingsoefeningen. Dit brengt meer zuurstof naar het lichaam en de hersenen, waardoor we ons gezonder en energieker voelen.

Lachyoga werd ontwikkeld door een Indiase arts, Dr. Madan Kataria, gesteund door zijn vrouw en yogalerares Madhuri Kataria. Op 13 maart 1995 startten zij in een park in Mumbai met slechts vijf mensen de allereerste lachclub. Momenteel zijn er duizenden lachclubs in meer dan 86 landen.

De voordelen

Fysiek

Lachen zorgt voor meer zuurstof in je lijf, verhoogt de bloedcirculatie en versterkt het immuunsysteem.

Mentaal en emotioneel

Je ontwikkelt een zachter gevoel voor humor, je kunt beter informatie opnemen en onthouden en lachyoga is een instant stressverlager.

Persoonlijke ontwikkeling

Het beoefenen van lachyoga helpt bij het ontwikkelen van zelfvertoruwen, communicatievaardigheden en het behouden van een emotioneel evenwicht.

Hoofdstuk 3

De oefeningen

Waarderen
Applaudisseren
Ritmisch klappen
Diepe ademhaling
Fake it until you make it

Lachoefeningen
– Telefoonlach
– Handenschudlach
– Kiekeboelach
– Start de motorlach
– Lachshake
– Geen geldlach
– Vogellach
– Knuffellach
– Hete soeplach
– Deftige dames/herenlach

Hoofdstuk 4

Lachen op school

Onderzoek op scholen in India toont aan dat kinderen gebaat zijn bij het beoefenen van de lach. Op de Sunrise school starten ze iedere dag gezamenlijk met alle leerlingen en leraren met vijf minuten lachyoga. Aan het eind van de dag sluiten ze af met vijf minuten lachen. Zowel docenten, ouders als leerlingen zelf rapporteren significante verbeteringen in leerprestaties en lesplezier. Het ziekteverzuim daalde. Door met de kinderen te lachen aan het einde van de dag kunnen ze de lessen loslaten en fris naar huis.

Leuk die ideeën uit India, maar wat kunnen we er in Nederland mee? Kinderen en scholen functioneren hier toch anders dan daar? Dat klopt. Net zoals wij in Nederland maximaal twee keer per maand een lachclub organiseren vergeleken met veel groepen die in India dagelijks bij elkaar komen is er verschil voor de lach op school. Maar we willen niet dat de lach eenmalig ingezet wordt. We willen niet dat het slechts gezien wordt als een grappige activiteit en dan hup door naar weer iets anders.

De Lachjuf promoot een lach voor iedere dag. Maar als een klas het tenminste een keer per week doet wordt zij al heel gelukkig.

Start zelf met behulp van de filmpjes en de stappen en toelichting in de handleiding. Of vraag aan de lachjuf of lachmeester om op school te komen lachen.

d

Denk ook eens aan

De lachjuf in jouw klas

De lachmeester en lachjuf komen graag naar je toe om de lach in de klas in te zetten.

Filmpjes en inspiratie

Kijk naar de filmpjes met toelichtingen en voorbeelden en laat je inspireren om direct aan de slag te gaan.

G-K4HG3YEHX3